onsdag 14 mars 2012

Supraledare

Låter ganska löjligt eller hur? eller riktigt COOLT!
Som ni säkert har fått lära er i El-läran så har material (nästan) alltid en inre resistans, man får alltså inte ut den maximala effekten. 

Supraledare är lösningen till detta, genom att kyla ner ett material till under den kritiska temperaturen så blir det supraledande, detta kan vara runt -300 grader. Det som händer är att elektronerna vid en sån låg temperatur har mer energi än atomerna, vilket gör att ledarelektronerna rör sig helt fritt i materialet. 

Man har tillverkat supraledande spolar till generatorer som tar upp hela 99% utav den mekaniska rörelseenergin och omvandlar den till elektrisk energi, man har tillverkat datorprocessorer otroligt mycket snabbare än de vi har idag, så länge vi använder elektrisitet finns det alltså mycket bra användning utav detta!

Kruxet är såklart att hålla materialen nere på den låga temperaturen, det finns endast ett par ämnen som vi kan använda flytande kväve till för att kyla ner tillräckligt med.

Idéer nån? Vi kanske kan vänta tills det blir istid igen för att utnyttja detta till fullo? hmm hmm

Fick infon från wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Supraledare


3 kommentarer:

  1. Suprabra inlägg! =)
    Hur kommer det sig att bara vissa ämnen kan kylas med flytande kväve? Är det så att de andra ämnena inte blir kalla av kvävet, eller behöver de lägre temperaturer för att bli supraledande?

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! :)

    Det är för att de flesta materialen har en kritisk kylpunkt på under -300 grader, eftersom att flytande kväve "bara" kyler ner till ungerfär -270 så räcker det inte till. Med tiden har forskare tillverkat nya, egna, ämnen med en högre kritisk temperatur för att göra detta lättare.

    SvaraRadera
  3. Supraledning är ett väldigt intressant fenomen. Det var väldigt i ropet på 80-talet i samband med ett nobelpris (jag minns när en grupp fysikelever på Komvux det året gjorde succé genom att visa att en liten magnet kunde sväva över en supraledande ring som dom kylde med flytande kväve). Men sedan verkar det inte ha blivit så mycket av tillämpningarna.
    I artikeln du hänvisar till står att flytande kväve har kokpunkten 77 K? Hur kallt är det? Och hur kallt kan ett material bli?

    SvaraRadera