torsdag 12 januari 2012

Tidsresor? Nej, bara tidsdilatation...

Hittade ett kort klipp på youtube (länk längst ned i inlägget), där man beskriver tidsdilatation vid stora hastigheter. D.v.s. hur tiden förflyter olika snabbt beroende på vilken fart man håller. För att förklara fenomenet, så använder de sig av tankeexperimentet "ljusklockan", där man föreställer sig en foton (ljuspartikel)  som studsar mellan två perfekta speglar, och sedan undersöker man vad som händer när systemet sätts i rörelse. Om det verkar obegripligt, så tänk på att ljuset alltid håller samma fart i förhållande till dig, oavsett hur snabbt du själv färdas! Så om det vid något tillfälle ser ut som om ljuset färdas långsammare än ljusets hastighet, så måste det i själva verket vara något annat som sker...

För den som tycker att det verkar intressant, kan jag varmt rekommendera att, förutom att se klippet, läsa på om Einsteins relativitetsteorier (hastighet är inte det enda som påverkar rumtiden på det här sättet).

Se klippet här: http://www.youtube.com/watch?v=dBxo1eJlLwM

4 kommentarer:

  1. Intressant inlägg, svår fysik med en gång, friskt vågat!
    Relativitetsteori gör man mer av i B-kursen.

    Kolla filmen som Fredrik tipsat om! Ljushastigheten nämns där i den amerikanska enheten "miles per hour", vad blir det i våra enheter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan att konvertera från de siffror som nämns i klippet, så brukar vi ju säga att ljushastigheten är, i runda slängar, 300000 km/s i vakuum.

      Radera